Häst information

Hästslakt Info

Vi bokar in hästar varannan vecka* innan den övriga slaktverksamheten har startat för dagen. Då är det lugnt på området för både hästar och hästägare. Hästen tas omhand direkt och behöver inte stallas upp.
* Vid akuta fall tar vi hästen omgående.

Vi utför trotjänar avlivning av häst hemma på gården eller på anläggningen.
På anläggningen tar vi en avgift på 3000:- inkl moms.
Vid avlivning på gården ring för pris.

Hästpasset måste vara godkänt

Hästar som ska slaktas måste kunna identifieras med hästpasset. Vid ankomst till slakteriet visar hästägaren först passet för den officiella veterinären och gör det pappersarbete som krävs. Hästen får inte vara behandlad med läkemedel som ger den livstids slaktkarens.
I passet kan den officiella veterinären läsa av om hästen får slaktas på de så kallade livsmedelssidorna. Äldre pass kan sakna de sidorna och då får hästen inte slaktas. Om hästen har ett duplikatpass eller är under karenstid får den inte heller slaktas.
Om hästen inte är godkänd för livsmedel så får hästägaren betala kostnaden för avlivningen och omhändertagandet av hästkroppen.

Besiktning och avlivning vid slakt

Efter kontroll av hästpass och pappersarbete lastas hästen av transporten. Den besiktigas av veterinär och därefter avlivas hästen genom bedövning och avblodning.
Ibland kan hästägaren välja att hålla i hästen vid bedövningen, annars gör slakteripersonalen det. Det är ofta ett bra alternativ att van personal håller i hästen. Hästar är stora djur och det kan upplevas dramatiskt och obehagligt när de faller ihop.
Hästen bedövas med en bultpistol som sätts mot pannan. Bultpistolen gör omedelbart hästen medvetslös och den faller till marken. Hästen bedövas för att kunna avblodas utan att känna smärta.

Viktigt att tänka på:

Kolla passet om djuret är ok för Slakt.
Passet måste vara lika gammalt som hästen.
Passet får EJ vara en dublett / duplikat.
Medecinsk sida MÅSTE finnas med. (Utlänkst pass ”Medical Treatment”)
Hästen får EJ vara behandlade med ej tillåtna medeciner.
Som t.ex:
– Fenylbutazon
– Chloromycetin
– Antisedan

Vid osäkerhet, kontakta oss gärna.

Har du inte lämnat innan så vill vi ha:

Namn
Adress
Telefon
Person/Org. Nummer
Kontonummer (Så att vi kan betala er) [Betalning sker Torsdag samma vecka]
Vill ni ha slaktintyg till försäkringsbolag så säg ifrån innan.